& hoe liefde kan stromen als je stopt met ego-gedoe
In de inleiding bij dit artikel heb ik je verteld hoe mijn partner en ik in het dagelijks leven om het minst geringste kunnen botsen, terwijl we zoveel van elkaar houden …
Ik heb je ook verteld hoe mijn ego als een klein kind dat relatie-feestje zo af en toe danig kan bederven.
Ik heb je ook beloofd te vertellen hoe ik mijn ego te slim af ben zodat de liefde weer kan stromen. Ik heb goed gekeken wat er eigenlijk gebeurt en kom tot verassende inzichten.
Steeds weer ben ik diep teleurgesteld als onze ruzies (om niets lijkt wel) onze liefde in de weg zitten;
Ik ben ook steeds weer verbaasd wanneer we onverwacht de liefde terugvinden en in elkaars armen smelten.
Mij vallen een paar dingen op als we ruzie krijgen:
- In het begin lijkt het niet stuk te kunnen, het is geweldig;.
- De onvrede begint meestal op een onverwacht moment;
- Die ruzies zijn niet te stoppen; ook al zie ik ze aankomen
- Ze kunnen geheel onverwacht ook weer verdwijnen;
- Zelfs als het probleem niet is opgelost of onoplosbaar lijkt.
Lees hieronder snel verder:
We hebben een lange-afstand-relatie en daardoor zien we elkaar meerdere dagen achter elkaar en hebben we alle tijd samen. We kunnen niet vluchten in werk, in andere activiteiten of met anderen. Daardoor beleven we alles nog intenser.
De onvrede en ruzies beginnen vaak op de 2e of 3e dag van onze tijd samen. Meestal is de eerste dag heel fijn en voelen we ons diep gelukkig in elkaars armen.
De volgende dag kan prima beginnen maar op een onverwacht moment slaat er ‘iets’ toe.
Vooral dat laatste valt me steeds weer op. We lopen gewoon met open ogen in de val.
Je zou zeggen: maar als je ziet wat er gebeurt dan laat je het toch niet zover komen?
Liefde komt vanuit het hart en is van nature vrij van emoties
De eerste dag zijn we helemaal vol van elkaar en kan de liefde stromen. Op dat moment is er geen plek voor negatieve emoties. We kunnen elkaar accepteren zoals we zijn.
Maar in liefde voel je toch ook emoties en gedachten?
Als je helemaal in het moment kan zijn dan wordt liefde niet gestuurd door emoties en gedachten. Het ego heeft dan geen vat op jou en je partner.
Door het intense samenzijn en de verbinding kunnen je emoties wel worden aangeraakt. Dat is de 2e fase die later op de eerste dag begint of pas de volgende dag.
Bij het vrijen en in de verbinding word je hart en je wezen een beetje wakker geschud. Daardoor komen ook emoties los en dat is eigenlijk prima.
Als je emoties er mogen zijn biedt dat kansen voor je persoonlijke ontwikkeling. Het probleem begint als je ego met die emoties aan de haal gaat.
Het ego heerst over je gedachten en emoties (als jij dat toelaat)
Je emoties en je gedachten hebben meestal met het verleden te maken. Ze zijn geworteld in iets wat je vroeger hebt ervaren.
Het kan zijn dat je die ervaringen van vroeger in het nu (zonder dat je je er bewust van bent) weer beleeft door een gebaar, een paar woorden of een blik van je partner.
Misschien kijkt je partner net even op dezelfde manier als je vader dat deed wanneer hij je wilde bestraffen, of lijkt de toon van je partner op die van je moeder als zij verdrietig was.
Ook al ben je het je helemaal niet bewust dan kan elke situatie door je ego aangegrepen worden om bij jou emoties of gedachten te veroorzaken.
Is je ego dan zo sluw? Ja, ik heb die ervaring wel. Je ego wil belangrijk gevonden worden; wil dat je naar hem/haar luistert. Daarvoor zet het ego een aantal strategieën in.
Maar het ego is toch niets? Nou, wij geven het ego wel de eer heel belangrijk te zijn …
Als 2 mensen elkaar liefhebben (vrijen zoals je wilt) voeren het hart en het lichaam de boventoon (en dat wil het ego niet).
Hoe het ego-gedoe jou en jouw relatie manipuleert
Het ego wil belangrijk gevonden worden. Meestal geven we het ego helaas ook die eer.
In het westen vinden we het ego heel belangrijk. Het ego is verbonden met ons denken. Het ego stuurt onze emoties en ook die lijken we belangrijk te vinden.
Het ego lijkt soms net een jengelend kind in de supermarkt dat snoepjes wil hebben en niet stopt voor het zijn/haar zin krijgt.
Maar het kan ook als dat jongetje of meisje zijn dat op een feestje zo veel aandacht naar zich toetrekt dat het feestje in het water dreigt te vallen.
Daarvan worden we niet blij. We willen dan ook dat het ophoudt. Maar met dat jengelende ego lijken we graag te leven, of geef jij je ego geen aandacht?
Vergelijk het ego met een jengelend kind in de supermarkt
Net als met dat jengelende kind in de supermarkt of die aandachttrekker op een feestje kun je verschillende tactieken toepassen:
- Je kunt het kind negeren, maar meestal gaat het dan nog harder de aandacht trekken. Het gaat schoppen, slaan, schelden, op de grond liggen schreeuwen en nog meer zeuren.
- Boos worden en het kind straf geven. Het kind zal misschien even inbinden maar protesteert ook heftig. Het geeft het kind het gevoel dat hij/zij er niet mag zijn.
- Het kind uitsluiten van de groep of van het spelletje. Zo’n kind voelt zich niet gezien en gaat zitten mokken aan de kant (en krijgt daarmee alsnog de aandacht).
- Je geeft het kind uitgebreide aandacht. Daarmee doe je de andere kinderen op het feestje tekort. Schreeuwers krijgen daarmee hun zin.
Als je het ego benadert als bij een van deze voorbeelden dan krijgt het ego alle aandacht. Het ego gaat dan waarschijnlijk nog meer aandacht vragen.
Hoe we regelmatig met ons ego onderhandelen en soebatten
In al die gevallen geef je je ego juist alle aandacht en dus ook de macht over jou
Stel je hebt een slechte gedachte over jezelf. Je hebt iets gedaan wat niet helemaal goed was. Je ego neemt die kans waar om jou terecht te wijzen.
Dit is onze innerlijk criticus, die jou als de stem van je vader, je moeder of je leraar terecht wijst.
Je zal jezelf misschien gaan verdedigen tegen die innerlijke stem. Misschien ga je erin mee en geef je je ego gelijk.
Of je wordt boos van je eigen gedachten en veroordeelt je innerlijk criticus of geeft hem geen aandacht. Je kunt ook slijmen met je innerlijk criticus.
Let de volgende keer maar eens op hoe je praat, onderhandelt of slijmt met je ego
Geef je ego iets te doen en het is tevreden
In het voorbeeld van het jengelend kind in de supermarkt, kun je die ook een taakje geven. Het leidt af van waar het kind om schreeuwde zonder dat je iets ontkent en bestraft.
Dit kun je ook met je ego doen: geef je ego een taakje. want daar is het dol op …
… net als een jengelend kind in de supermarkt het heel fijn vindt om bijvoorbeeld de vanillevla te zoeken.
Je besteedt dan geen aandacht aan het gejengel maar stelt er iets anders voor in de plaats.
Je gaat niet onderhandelen of dropjes ipv haribo’s ook goed zijn.
Wat voor mij als taakje voor mijn ego heel goed werkt is om mijn ego te laten waarnemen wat er gebeurt.
Als ik tegen mijn partner aan lig of zit kan ik waarnemen hoe onze energie of de huid aanvoelen.
Ik voel dan of het warm is of koud, zweterig of droog, ik neem onze hartslag of ademhaling waar.
Ik kan proberen mijn ademhaling te synchroniseren of juist niet synchroon laten zijn. Ik laat mijn ego dus feitelijke dingen waarnemen.
Het effect van een tevreden ego (met een taakje) is wonderlijk
Wat er na een half uur (of misschien iets langer) gebeurt verbaast me steeds weer.
Het lijkt wel of mijn onvrede als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Het gebeurt vaak genoeg dat we dan onverwacht weer helemaal in elkaar en in het vrijen opgaan. Alsof er geen ruzie was … heel bijzonder.
Doordat ik mijn ego een taakje heb gegeven is hij/zij tevreden. Daardoor kan ik wat dieper in mijn lichaam zakken en gewoon samen zijn met mijn partner.
Ik kan me als een bloem in de zomerzon openen en dat geeft ook een opening bij mijn partner. De liefde kan stromen en we zijn weer helemaal happy met elkaar …
Leer met wat hulp hoe je jouw ego minder grote rol kunt laten spelen in relatiegedoe
Lees ook:
Waar mannen over twijfelen en hoe je hem kunt helpen
Hoe je zelf je relatieproblemen kunt oplossen
Als je alles hebt gedaan om de relatiesleur te doorbreken
Wanneer je niets liever wilt dan weer vrijen met je partner