Waarom je niet alles met je partner hoeft te delen

engelsstelen hoe je dan toch samen intiem kunt blijven

 

Wil jij alles samen met je partner doen?

Maar heeft hij/zij daar niet zo’n zin in?

Zijn jullie behoeftes aan intimiteit verschillend?

Komen jullie daar samen niet zo goed uit?

 

Waar denk jij aan bij intimiteit?

Ik schat in dat de meeste mensen bij intimiteit denken aan iets wat met seks te maken heeft of in ieder geval met het lichaam en verbondenheid.

Intimiteit kan je op veel meer gebieden van het leven delen en ik durf te zeggen dat we verschillende vormen van intimiteit met anderen delen.

deel dit artikel

“Waarom je niet alles met je partner hoeft te delen” Deel op Facebook of Tweet dit 

lees hieronder verder:

 

Volgens Wikipedia is intimiteit een vorm van verbondenheid tussen twee of meer personen.

Deze verbondenheid kan naast lichamelijk bijvoorbeeld ook emotioneel of spiritueel zijn.

 

Van intimiteit kun je gerust zeggen dat het een levensbehoefte is: zonder dat gevoel van verbondenheid met anderen voelen we ons alleen en verlaten.

 

Waarom seks en intimiteit seks niet hetzelfde zijn

Er zijn veel verschillende vormen van intimiteit. Globaal kun je zeggen dat je intimiteit in de volgende vormen kunt ervaren:

 • emotioneel (delen van gevoelens)
 • intellectueel (delen van gedachten)
 • seksueel (delen van seksuele verlangens)
 • fysiek of lichamelijk (delen van lichamelijk contact)
 • spiritueel (delen van geloof en waarden)
 • esthetisch (samen ervaren van schoonheid)
 • temporeel (samen tijd doorbrengen)
 • psychologisch (delen van wensen, dromen, angsten, onzekerheden en/of innerlijke conflicten);

 

Iedereen ervaart intimiteit anders en kan andere behoeftes hebben. Je kunt niet van één persoon (bijvoorbeeld je partner) verwachten dat hij/zij je alle vormen van intimiteit kan bieden.

Je kunt met de één lichamelijke intimiteit ervaren. Met een ander juist eerder spiritueel of intellectueel. Met weer een ander esthetisch enz.

 

Waarom je hem niet met shoppen mee moet nemen

Je ziet het volop om je heen; stelletjes die alles samen doen; fietsen, hardlopen, uitgaan, naar een museum, shoppen enz. Meestal zijn dat stelletjes die nog niet zo lang bij elkaar zijn. Het gaat dan nog vanzelf.

Hoe langer je bij elkaar bent hoe belangrijker het kan worden om ook iets voor jezelf te doen.

Toch zijn er ook oudere stellen die nog veel samen doen. Is dat omdat ze het graag doen? Is het een ingesleten gewoonte? Is het omdat ze niet durven kiezen of de ander durven teleurstellen?

 

Wat verwacht je eigenlijk van je partner?

Misschien verwachten je wel van je partner dat hij/zij jou op alle gebieden aanvoelt of verrijkt. Is dat reëel? Volgens mij kun je niet van één persoon verwachten dat hij/zij alles in huis heeft om het jou naar de zin te maken.

In de ideale relatie laat je je partner, volgens mij, vrij om die intimiteit (waar je zelf niet niet zo veel mee hebt) met een ander te delen.

Zo heb ik tegen mijn partner gezegd dat zij rustig met een vriendin kan gaan shoppen. Met een vriendin is shoppen veel leuker dan met een niet zo geïnteresseerde partner.

Heus, het is niet omdat hij het niet voor jou wil doen; hij heeft gewoon een andere manier van winkelen. De man is een jager, de vrouw verzamelt. Kort door de bocht maar dat oerwezen zit nog steeds in ons.

Vroeger verwachte ik van mijn partner dat zij meeging op lange wielertochten. Dat heeft ze gedaan en ze vond het leuk.

Toch kwamen wij beiden niet goed aan onze trekken. Ik ging voor de prestatie; zij wilde ook wat gezelligheid, een terrasje, wat zien. Dat botste weleens. In ieder geval kregen we beiden niet echt wat we wilden.

Wat kun je dan wel samen doen, hoe pak je dat aan?

Ik heb zelf in het begin van mijn partner verwacht dat zij verschillende vormen van intimiteit met mij deelde. Voor mijn gevoel was dat hoe het in een relatie hoort te zijn.

Later ben ik gaan zien dat het niet reëel is om van mijn partner alles te verwachten.

Vanaf dat moment zijn we ook dingen met anderen gaan doen. Dan blijkt dat die invloeden van buitenaf de relatie ook weer kunnen verrijken.

Het leven wordt afwisselender en je hebt elkaar ook weer wat te vertellen.

Gelukkig vonden wij het wel belangrijk om bepaalde gebieden van intimiteit samen te delen. In een partnerrelatie vonden wij het delen van lichamelijke intimiteit belangrijk.

Daarnaast vonden wij het fijn dat we ook met elkaar over diepgaande onderwerpen konden praten (intellectuele intimiteit).

Voor anderen is het misschien belangrijk samen een geloof te delen (spirituele intimiteit) of een hobby enz. Welke vormen van intimiteit hou je exclusief voor jullie relatie?

 

Kun je je partner iets ontzeggen wat je zelf niet wilt?

Praat erover met je partner en luister naar haar/hem. Maak samen bewuste keuzes welke intimiteit jullie exclusief houden en waar je elkaar vrij laat om dat met anderen te beleven. Wees open en eerlijk (ook naar jezelf).

Het vraagt van jou en van je partner dat je elkaar kunt vertrouwen en vrij kunt laten.

Stel jij hebt totaal geen behoefte aan een van de vormen van intimiteit en je partner juist wel. Doe jij het dan om je partner te plezieren? Ben jij dan gelukkig en is dat voor je partner wel zo fijn?

Omdat je het voor hem/haar doet voelt het anders dan wanneer je er zelf ook echt van kunt genieten.

Als jullie ervoor kiezen om een bepaalde vorm van intimiteit niet meer te delen; geef je je partner dan zijn/haar vrijheid om deze intimiteit met anderen te ervaren?

Kun je je partner iets ontzeggen als hij/zij dit met anderen wil delen? Lastige vragen waarover ik graag jouw mening hoor.

Hoe zit dat met shoppen, met sport, met een avondje stappen, film kijken? Wat doen jullie beslist samen en wat mag je partner met anderen doen?

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie. Wil je mij jouw gedachten schrijven? Ik kijk uit naar je reactie hieronder.

 

Wil je hulp om je relatie weer op koers te krijgen?

 

Lees ook:

Als je in je relatie de stap wilt zetten naar meer geluk

Hoe je zelf je relatieproblemen kunt oplossen

Je leven weer oppakken na een relatiebreuk

 

Hoe je kunt zorgen dat je relatie fijn blijft

 

deel dit artikel

“Waarom je niet alles met je partner hoeft te delen” Deel op Facebook of Tweet dit 

 

2 gedachten over “Waarom je niet alles met je partner hoeft te delen

 1. Ik vind het nog steeds lastig als mijn partner met zijn beste vriend bespreekt wat hem allemaal bezighoudt, terwijl hij dat met mij niet doet. Ik snap wel wat je schrijft en ik voel ook dat ik hem daar vrij in wil laten. Het is meer dat ik het zo jammer vindt dat hij daarvoor niet bij mij terecht kan (of durft?)

  • Hallo Irene, ik begrijp wel dat je het lastig vindt. Denk je dat hij het moeilijk vindt om deze dingen met jou te bespreken of is het gewoon makkelijker om het als mannen onder elkaar te doen? Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat hij het met jou niet wil en durft. Wat zou er gebeuren als jij hem zelfs stimuleert om het met zijn vriend te bespreken? Het kan zijn dat hij dan uit zichzelf ook wat meer aan jou gaat vertellen, succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *